english Resepi Daging Masak Hitam | MIMPIDHIA

Resepi Daging Masak Hitam



Bahan-bahan:

1 kg daging
2 batang kulit kayu manis
1 batang serai – di titik
3 tangkai daun kari – di raut
3 ulas bawang putih – di kisar
6 ulas bawang merah – di kisar
1 inci halia – di kisar
15 tangkai cili kering – di kisar
4 sudu besar kicap pekat
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
3 biji pelaga
5 kuntum cengkih


Bahan perisa:

1 kiub daging
1/2 cawan air asam jawa
garam, gula dan maggi secukup rasa

Cara cara :

Panaskan minyak dan tumis daun kari, serai, kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih hingga harum.

Masukkan bawang putih, bawang merah, dan halia yang sudah di kisar.

Masukkan cili kering. Kacau dan masak hingga terbit minyak.

Masukkan daging batang pinang. Jika guna daging biasa rebus dahulu hingga empuk.

Jika sudah empuk, masukkan jintan manis dan jintan putih yang di bancuh dengan sedikit air.

Masukkan kicap pekat. Kacau rata hingga ia merenih sebentar.

Masukkan air asam jawa, gula melaka dan kiub daging.

Masukkan maggi dan garam secukup rasa.

Masukkan cili merah dan cili hijau yang sudah di belah dua.

Kacau sekejap dan daging masak hitam siap dihidangkan.
Share on Google Plus

About mimpidhia

BUKAN SEKADAR MIMPI... SHARING IS CARING ..SEGALA KOMEN ADALAH DI ALU ALUKAN...SPAMMER ADALAH DI LARANG.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment

Lazada Malaysia